Αρχική | Για εμάς | Προγράμματα - 2ο ΓΕΛ

 

Τεύχος Φεβρουαρίου

Το ασφαλέστερο καταφύγιο!

Από την Παράσχου Άντρη, Β5

Εντυπωσιακό λοιπόν είναι το γεγονός που παρατηρείται όταν μια πολιτισμένη κοινωνία συγκλονίζεται από κοινωνική, οικονομική αλλά και ηθικοπνευματική κρίση, ο άνθρωπος πάντοτε καταφεύγει –άλλοτε συνειδητά κι άλλοτε από ένστικτο- στο αθάνατο βιβλίο. Κι αυτό γιατί το βιβλίο έχει ξεφύγει πλέον από την κατηγορία των εγχειριδίων και έχει συγκαταλεχθεί στις διαχρονικές αξίες και ιδέες. Το βιβλίο λοιπόν για τον άνθρωπο, πέρα από βοήθημα του νου, αποτελεί την παρηγοριά, την αντίσταση του πνεύματος, το ιδανικό έρεισμα της ψυχής για να μπορέσει να βγει αλώβητος μέσα από τις μάχες που καλείται να δώσει καθημερινά.

Περασμένα μεγαλεία
Δυστυχώς στην ¨άγρια¨ αυτή εποχή που ζούμε, το βιβλίο συμβολίζει πια μονάχα την αποπνιχτική γνώση και τείνει να χάσει την ιδιότητά του ως φορέας βαθυστόχαστων μηνυμάτων. Ενώ λοιπόν τα βιβλία αποκαλούνται από πολλούς ¨μεγάλη μνήμη των αιώνων¨, εντούτοις οι άνθρωποι που κάποτε τα έπαιρναν στα χέρια τους με ερωτικό σέβας και τα έκαναν δικά τους, τώρα με τυφλωμένη συνείδηση απιστούν και υποκύπτουν στα θέλγητρα της τεχνολογικής δίνης.

Βιβλίο e΄- book??
Έτσι λοιπόν, εν έτει 2012, μια σειρά οικονομικών και τεχνολογικών αλλαγών ανασυνθέτουν νέες πραγματικότητες στον κοινωνικό και επικοινωνιακό χώρο. Η διείσδυση της νέας τεχνολογίας στο χώρο των ΜΜΕ, δε σημαίνει ίσως την ολοκληρωτική κατάργησή τους αλλά επιφέρει είτε τη ριζική αναδιάρθρωση και μετασχηματισμό τους, είτε την συμπλήρωσή τους από καινοτόμα μέσα θεωρώντας τα αδύναμα και ανεπαρκή στην εκσυγχρονισμένη πλέον κοινωνία μας. Επεκτείνεται λοιπόν το φαινόμενο της αφαιρετικότητας και στην έγγραφη ύλη, με την επίκληση στην τετριμμένη πλέον πρόφαση της απλούστευσης της καθημερινότητας. Έτσι σύμφωνα με τους ¨σοφούς¨ κινέζους «μια εικόνα ίσον χίλιες λέξεις» και κατά συνέπεια η δύναμη της εικόνας υπερνικά την αίγλη των λέξεων. Γιατί ποιος προτιμά πλέον να επισκεφτεί ένα βιβλιοπωλείο πάρα να ανοίξει τον υπολογιστή του και να έρθει αντιμέτωπος με μια ιστοσελίδα που θα αντιστοιχεί σε δυο ή τρεις βιβλιοθήκες; Ποιος δεν θα θελε να γυρνά τις σελίδες με ένα μόνο κλικ;
Κατά φυσική εξέλιξη λοιπόν, και το βιβλίο υφίσταται μια μορφή ανανέωσης και εκσυγχρονισμού που όμως δεν γνωρίζουμε αν θα συμβάλλει στην ένταξή του αναπόσπαστα στη ζωή μας ή θα το κατατάξει στα ¨είδη υπό εξαφάνιση¨. Και βέβαια τα e-books, θα μπορούσε να πει κανείς, πως όχι μόνο διευκολύνουν την καθημερινότητα, όχι μόνο δεν αντιμάχονται το περιβάλλον αλλά στοχεύουν στην εκ νέου και συνεχή επαφή των νέων κυρίως με το βιβλίο. (ή μήπως μονάχα ως έννοια?)

Ένας ανεκτίμητος θησαυρός!
Κάποια μερίδα ανθρώπων θα μπορούσε να με θεωρήσει πνεύμα αντιλογίας, φωνή άρνησης ίσως συντηρητική ή αφελή. Κι αυτό γιατί είμαι υπέρμαχος της φιλοσοφίας ότι ¨τα στοιχεία του παρελθόντος αποτελούν το δάσκαλο του παρόντος και τον οδηγό του μέλλοντος¨. Έτσι λοιπόν πως μπορείς να βγάλεις από τη ζωή σου τον σύντροφο στις στιγμές χαλάρωσης, τον φίλο τις καλοκαιρινές νύχτες, τον συνοδοιπόρο στα μακρινά ταξίδια; Πόσο μαγικό είναι ότι μέσα σε 200-300 σελίδες σου δίνεται η ευκαιρία να ζήσεις μια άλλη ζωή, να αλλάξεις εποχή, να ταυτιστείς με τον ήρωα και να γευτείς περιπέτειες πλασμένες πέρα απ΄τα μέτρα σου! Πόσο όμορφο το συναίσθημα να θες να τελειώσεις το λογοτεχνικό βιβλίο σου μέσα σε μια νύχτα, να γυρνάς σελίδα και να ακούς τον ήχο, να αναδύεται το άρωμα του τυπωμένου χαρτιού, να ακουμπάς ευλαβικά το γυαλιστερό εξώφυλλο και το επόμενο πρωί να ξυπνάς με το βιβλίο μισάνοιχτο στο στήθος σου!

Δε θα χαθεί, το βιβλίο θέλω να πιστεύω πως δε θα χαθεί… γιατί υπάρχουν οι ένθερμοι υποστηρικτές του, οι φανατικοί αναγνώστες που φροντίζουν για την εμφύσησή του στις νέες γενιές.



Υ.Γ.  Μην ξεχνάτε ότι δεν υπάρχει ωραιότερο
και πολυτιμότερο δώρο από ένα καλό βιβλίο!!

Επιστροφή στην αρχή