Αρχική | Για εμάς | Προγράμματα - 2ο ΓΕΛ

 

Τεύχος Νοεμβρίου

Η ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΝΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

Από το Ράδο Αλέξανδρο, B5

Στις μέρες μας καθημερινά οι άνθρωποι αναρωτιούνται τι θα γίνει με την ατμοσφαιρική ρύπανση. Η ρύπανση του περιβάλλοντος δημιουργεί πολλές αρνητικές επιπτώσεις στον άνθρωπο. Η ατμοσφαιρική ρύπανση εμφανίζεται με 3 μορφές.
Η πρώτη είναι η ρύπανση του αέρα. Η ύπαρξη πολλών εργοστασίων επιβαρύνει όλο και περισσότερο την ατμόσφαιρα και τον άνθρωπο. Πολλοί είναι που άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, μιας και ο ανθυγιεινός καπνός που βγαίνει από τις καμινάδες των εργοστασίων είναι πολύ έντονος. Ωστόσο αυτό δεν είναι κάτι που δεν μπορεί να ελαττωθεί. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι όλα τα εργοστάσια να τοποθετήσουν φίλτρα καπνού στις καμινάδες τους. Εάν πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο θα μειωθούν κατά πολύ οι  θάνατοι που οφείλονται στον καρκίνο του πνεύμονα.
Η δεύτερη είναι η ρύπανση του εδάφους. Η κακή συνήθεια των ανθρώπων  να πετούν όπου να ‘ναι τα σκουπίδια τους, π.χ. στο δρόμο στα πάρκα και γενικότερα σε ακατάλληλα σημεία κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή στον πλανήτη αυτό. Η υπερκατανάλωση ορισμένων βλαβερών προϊόντων –για τον πλανήτη- όπως τα κουτάκια αναψυκτικών και η συνεκμετάλλευση τους, δημιουργούν τις δεκάδες χωματερές με αποτέλεσμα η συγκέντρωση και η  << ταφή >> των σκουπιδιών σ’ ένα  χώρο να επηρεάζει αρνητικά το φλοιό του εδάφους. Μια υπόγειος ρύπανση δεν ωφελεί ούτε το περιβάλλον ούτε και τα γεωργικά προϊόντα που παράγονται από τις καλλιέργειες εκείνης της περιοχής. Η << διάσωση>> του εδάφους είναι κάτι πολύ εύκολο για τις σημερινές δυνατότητες, αρκεί να τοποθετηθούν εντειχισμένοι  κάδοι ανακύκλωσης σε κάθε γειτονία κάθε πόλης, έτσι ώστε οι κάτοικοι της περιοχής εκείνης έχοντας κάνει έναν διαχωρισμό των απορριμμάτων τους να τα πετάνε σ’ αυτούς τους κάδους. Επίσης το φαινόμενο της ρύπανσης του εδάφους μπορεί να εξαλειφτεί εάν το κράτος χρηματοδοτεί τα εργοστάσια που συχνά αναλαμβάνουν  να ανακυκλώσουν τα προϊόντα όπως το χαρτί και το αλουμίνιο.
Η τρίτη είναι η ρύπανση των υδάτων. Η αναγκαία μεταφορά προϊόντων συνυφασμένη με την ανάπτυξη της εμπορικής ναυτιλίας,  η ανάγκη των ανθρώπων να διατηρούν επαφές με λαούς άλλων χώρων ακόμα και η περιέργεια τους, να ανακαλύψουν άλλους πολιτισμούς δημιούργει ένα ακόμα –ζωτικής σημασίας-  πρόβλημα. Αυτό δεν θα μπορούσε να είναι άλλο, παρά η μετακίνηση των πλοίων  και οι σπάνιες αλλά υπαρκτές διαρροές πετρελαίου στη θάλασσα. Κάτι που από τι καταλαβαίνουμε δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστο το θαλάσσιο κόσμο, με συνέπεια να ρυπαίνετε ο βυθός της θάλασσας και μέρος των ψαριών που υπάρχουν εκεί. Ο <<θάνατος>> των ψαριών δεν ωφελεί κανέναν πόσο μάλλον τον άνθρωπο που βιώνει τόσο οικονομική όσο διατροφική πανωλεθρία.
Όλα όσα ανέφερα παραπάνω είναι πολύ σοβαρά ζητήματα που θα πρέπει να μας προβληματίζουν όλους. Το φαινόμενο της ρύπανσης του περιβάλλοντος χρίζει άμεσης λύσης.